Home / Recepten / Koud / Hete bliksem


Hete bliksem is in Amsterdam zowel de aanduiding voor een mooie vrouw als de naam van een stamppot met appel, gerookt spek en flink wat peper.

Bereidingstijd: 10-20 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken:Nederlandse keuken
Smaak:Hartig
Techniek:N.v.t.
Soort gerecht:Hoofdgerecht
Uit eigen keuken:Nee (i)

Ingrediƫnten
1? kg aardappels
– 1 kg zure appels (goudrenetten)
– 500 g zoete appels (golden delicious)
– 4 dl runderbouillon
– 40 g boter
– 300 g gerookt spek (een stuk, of plakken)
– zout
– zwarte peper

Voorbereiding
Schil de aardappels en snijd ze in dikke plakken. Snijd elke plak in vieren. Schil de appels. Verwijder de klokhuizen en snijd de appels in acht stukken.

Bereidingswijze
Doe de bouillon in een ruime pan. Doe de aardappels in de pan en leg de appels erbovenop. De aardappels moeten nu helemaal onder staan en de appels net niet. Kook de aardappels ongeveer 25 minuten in een gesloten pan. Haal deze van het vuur, voeg peper en zout toe en roer alles flink door elkaar. Niet stampen, want het is het lekkerst als de appels nog een beetje heel zijn. Breng op smaak met de boter en wat zout en peper. Snijd het spek in reepjes en bak het aan op een hoog vuur.

Serveertips
Het is lekker om een combinatie van zoete en zure appels te gebruiken, maar als u moet kiezen, gebruik dan zure appels zoals goudrenetten, want deze blijven het stevigst en geven de stamppot de meeste structuur. Voor de aardappels kunt u zowel vastkokende als kruimige kiezen.