wassen en sorteren

Home / Bedrijfsproces / wassen en sorteren

Wassen en sorteren, een echte Vanka specialiteit

De aardappelen worden bij binnenkomst in ons bedrijf nogmaals gekeurd door de kwaliteitscontroleur en getest in het eigen laboratorium. De gehele partij moet voldoen aan de zeer strenge Vanka kwaliteitsnormen en eisen van de certificeringsinstituten alvorens het verwerken van de aardappelen kan beginnen.

Dan worden de aardappelen gesorteerd. Grondresten en andere vreemde bestanddelen als takjes en wortelstokjes worden van de aardappelen gescheiden. Daarna worden de aardappelen op maat geselecteerd. Er is vooraf een maat bepaald waarop de partij is aangekocht. Met een automatisch sorteersysteem worden zowel de aardappelen die kleiner zijn (ondermaat) als de aardappelen die groter zijn (bovenmaat) gescheiden.

Na het sorteren worden de aardappelen, soms meerdere malen, gewassen en vervolgens beoordeeld door een optische lezer. Deze optische lezer verwijdert de, voor consumptie, niet geschikte aardappelen uit de partij. Als nacontrole worden de aardappelen te allen tijde nog eens beoordeeld door eigen Vanka mensen. Tenslotte wordt de partij opgeslagen in geconditioneerde bunkers zodat ze in optimale conditie blijven.

Via transportbanden vervolgen de aardappelen hun weg waarbij er ten strengste rekening wordt gehouden met de valhoogtes. Vanka hanteert minimale valhoogtes om zo onnodige schade aan de aardappelen te voorkomen. Vanka beschikt over twee wasstraten en twee optische lezers. Per uur worden er 36.000, tot maar liefst 40.000 kilo aardappelen verwerkt.