schoolprojecten

Home / Vanka aardappelen / Schoolprojecten

Aanschouwelijk onderwijs en aardappelgroothandel Joh.van Kampen

Elke leerkracht weet dat aanschouwelijk onderwijs een grote bijdrage levert aan de ontwikkeling van het kind. Door te zien, te voelen en te luisteren leert een kind spelenderwijs, vooral kinderen die moeite hebben met de concentratie tijdens de groepslessen in school.

Joh. Van Kampen Aardappelgroothandel is voorstander van aanschouwelijk onderwijs en biedt scholen alle gelegenheid om daar gebruik van te maken.

Vele jaren is basisschool De Egelantier uit De Zilk, een van de vele scholen die gebruik maken van het excursie aanbod, gast van het bedrijf.

Uit mondelinge “overleveringen” weten de kinderen dat een bezoek aan aardappelgroothandel Joh. Van kampen een groot feest is. Ook bij ouders die de kinderen vervoeren is dit bekend. Het kost geen moeite voldoende ouders -veelal moeders- te vinden die willen rijden. Ook voor hen is een dergelijke excursie interessant.

De ontvangst in de sfeervolle kantine van het bedrijf is bijzonder hartelijk.
Na een korte introductie, waarin het een en ander wordt verteld over het bedrijf en de geschiedenis, wordt de groep kinderen opgesplitst. En dan begint de langverwachte rondleiding door het bedrijf.

Indrukwekkend, de grootte van de eigen vrachtwagens, de containers, de loopbruggen en het wassen en drogen van de aardappelen. Gezellig, het zwaaien naar de werknemers die ongeschikte aardappelen verwijderen. Interessant, de keuring van de aardappelen in het laboratorium. Boeiend, de sortering- en verpakkingsafdeling.

Dit laatste onderdeel van de excursie aan de werkvloer, betekent de terugkeer naar de kantine. Daar wacht een verfrissend drankje, een geurig kopje koffie voor de leerkracht en begeleiders en kunnen de kinderen hun vragen kwijt over wat ze gezien, gehoord en gevoeld hebben.
Als dan ook nog een patatje met of zonder wordt geserveerd, is het enthousiasme groot.

Na het slotwoordje van de directeur van aardappelgroothandel Joh. van Kampen en het dankwoordje van de leerkracht, gaan de kinderen voldaan weer terug naar school. Bij de uitgang van het pand ontvangen ze ook nog een zakje aardappelen.
De foto buiten onder het logo van de firma van Kampen met het zakje aardappelen in de hand vormt de afsluiting van een leerzame excursie bij aardappelgroothandel Joh. van Kampen.

Tot volgend jaar!

Bert Volkerijk,

Docent basisschool De Egelantier